טיפים לחיסכון במים

בישראל, קל לחשוב כי זרם המים בברז שלנו יכול להימשך לנצח אך לא כך הם פני הדברים. יש מדינות שבהן מציאות זו היא כלל לא מובנת מאליה, וגם בישראל במקרים רבים מדובר על משהו מרהיב שמגיעים מים ליישובים מרוחקים. משק המים בישראל נמצא תמיד במצב עדין מאוד, אולי לא תמיד ב"גירעון" אבל לא רחוק מכך.

על אזרחי ישראל ועל גורמים תעשייתיים/מסחריים/יצרניים לחסוך מים בכל צורה אפשרית כי בסופו של דבר משאבי המים של ישראל מעטים.

במאמר זה ננסה לספק לכם כמה שיותר טיפים לחיסכון במים ברמה הביתית ו/או האישית. נכון שלעומת צרכני מים חקלאיים או מפעלי תעשייה הצרכן הביתי היחיד הוא "טיפה בים", אך מדובר על פלח שוק גדול מאוד שבו השינויים בהרגלי הצריכה וניהול המים הם הכי פשוטים ליישום.

טיפים פשוטים לצרכן הביתי

  • התקנת חסכמים היא דרך מצוינת ונפוצה מאוד בישראל למטרת חיסכון במים, החסכם פועל כך שהוא מתלבש על פתח יציאת מי הברז ומחדיר אוויר לזרם המים תוך הפחתת כמות המים בצורה משמעותית – כך נשמר זרם חזק ואיכותי עם פחות מים. אפשר להתקין חסכמים על כל הברזים בבית ולחסוך המון בכל חודש. כמו כן מומלץ להחליף ראשי מקלחת בזבזניים, למשל כאלו שממלאים דלי מים בדקה.
  • לשטוף כלים, ירקות ופירות בתוך כיור או קערה מלאים מים וסבון ולא תחת זרם מים, אפשר לשטוף סופית את הסבון תחת זרם עדין ולזמן קצר מאוד של כל פריט. במהלך הסיבון ממש אין צורך במים זורמים למשל.
  • פעולות פשוטות כמו סגירת הברז בעת צחצוח שיניים, הסתבנות במקלחת, שימוש במיכלי הדחה שמאפשרים הורדת חצי כמות וכן הלאה חוסכות כמות אדירה של מים.
  • תיקון דליפות – בבתים רבים יש דליפות מים למיניהן, נכון שקל לדחות את הטיפול בזה, אך בפועל מדובר על כמויות גדולות של מים. התיקון יחסוך מים וכסף בחשבון המים שלכם. במקרים רבים האסלה נוזלת בקצב איטי, יש זרם מים עדין בשירותים וקל לא לשים לב לזה, ברז שמטפטף לאיטו וכן הלאה. אפשר לגלול נזילות נסתרות ע"י סגירת כל הברזים ובחינת שעון המים מחוץ לבית – עוצר, אין נזילות, ממשיך להסתובב לאט, יש נזילה.
  • מקלחות קצרות יותר, של חמש דקות למשל, חוסכות המון מים וזה בהחלט מספיק זמן כדי לסיים את כל התהליך.
  • כאשר מפעילים מכונת כביסה או מדיח כלים, לעשות זאת רק כאשר הן מלאים ולא על כמות מועטה של פריטים, בייחוד במכשירים הישנים שלא כוללים חיישנים להתאמת כמות המים וסוג הסיבוב לכמות.
  • כאשר רוכשים מכשירי חשמל וציוד חשוב לבדוק את הדירוג האנרגטי שלהם מבחינת חיסכון בחשמל וגם פרטי שימוש במים נמוכים של מכונות כביסה ומדיחים.
  • מיחזור מי מזגנים – בימי הקיץ המזגן מייצר כמויות גדולות של מים שהן בעצם הלחות הטבעית שהמזגן מוציא מהאוויר. רצוי לשים מיכל גדול מתחת לצינור הניקוז של המזגן ופעם ביום (תלוי בגול המזגן והמיכל כמובן) לרוקן את המים לגינה, לשטיפת רצפה, שטיפת אוטו, הדחת אסלות, מים למגהץ וכל שימוש אחר – מחזורי מים אלו מים מזוקקים אז לא מומלץ לשתות אותם.
  • את האוטו שוטפים עם דלי או בשטיפת מכוניות מסחרית שממחזרת את המים, את שביל הגישה לבית מטאטאים ולא שוטפים עם צינור ושאר שינויים התנהגותיים שחוסכים המון מים.
  • במקום להזרים את המים לביוב כאשר מחכים שהם יתחממו במקלחת, פשוט שימו דלי מתחת ואז יש לכם מים מצוינים למגוון שימושים.

טיפים לחיסכון במים בגינה

  • להעדיף שימוש במערכות טפטוף על פני ממטרות למיניהן, זה חסכוני משמעותית, ממוקד יותר מבחינת השקיה וזול יותר מכל בחינה. אפשר כיום אפילו להתקין טפטפות תת קרקעיות להשקיה חסכונית של מדשאות.
  • רצוי לבחור צמחים ועצים הצורכים פחות מים, צמחיה שמתאימה לגידול בארץ ישראל ולא צמחים טרופיים או אירופאים שאוהבים המון מים.
  • יש להשקות את הגינה והדשא בשעות הבוקר המוקדמות או השעות הערב/לילה כאשר קריר יותר (רלוונטי לימי הקיץ בעיקר), כך מפחיתים את האידוי ומשתמשים בפחות מים.
  • רצוי להתקין מערכת ממוחשבת, אפילו פשוטה ביותר, של ניהול השקיה. כך אפשר לקבוע זמנים מדויקים להפעלה, אי אפשר לשכוח לסגור את הברז וכל התהליך יעיל יותר.
  • אם מפזרים שכבה שלש חומר חיפוי אורגני מסביב לעצים וצמחים יוצרים סביבה לחה ומאבדים פחות מים באידוי. באופן כללי מומלץ לבדוק את הלחות בקרקע ולהשקות רק כאשר האדמה יבשה.
  • לשים לב להתנהגות הגינה והדשא במהלך ההשקיה, אם יש הצטברויות של מים או המים גולשים מהדשא אז יש להפחית את ההשקיה או להשקות מעט כמה פעמים עם מרווחים גדולים יותר במהלך היום.

שיטות חיסכון מתקדמות יותר

עבור אלו שלוקחים את החיסכון ברצינות רבה ומוכנים לבצע שינויים שגם מצריכים הוצאה כספית וגם שינוי התנהגותי מקיף יותר, יש טיפים לחיסכון במים מתקדמים יותר.

  • התקנה של מערכת מים אפורים שלוקחת את המים מהכיורים, מקלחת, מכונת כביסה ולעיתים גם מדיחי כלים והכיור במטבח ומחזרת אותם כך שאפשר להשקות איתם גינות, להעביר להדחת אסלות וכן הלאה. יש מערות פשוטות מאוד ויש מתקדמות שכוללות טיהור גבוה מאוד של המים בעזרת מערכות  ביולוגיות.
  • התקנת מערכת מרזבים וצינורות שמובילה את כל מי הגשם מהגגות אל מיכלי אחסון שמהם ניתן להזרים את המים לגינה, לאסלות ועוד שימושים.

ויש עוד טכניקות פחות נפוצות לחיסכון במים כמו למשל שירותי קומפוסט, מעבר לצמחונות בגלל שימוש מסיבי במים בתעשיית הבשר ועוד אמצעים שלא מתאימים לכל אחד.

ראו גם :

משבר המים בישראל

דילוג לתוכן