מי קולחין

עבור מרבית האנשים, מי הביוב מהווים גורם שיש להדחיק בצינורות האינסטלציה. הרעיון של שימוש חוזר במים אלה? סביר להניח שהוא יהווה עבורם לא יותר מאשר בדיחה רעה. אולם, העובדות בשטח מראות כי שימוש במי שפכים אשר עברו תהליכי טיהור (מי קולחין) הוא אידיאלי עבור לא מעט צרכים. כי גם אם לא ניתן לשתות מים כאלה, הרי שבהחלט ניתן למצוא להיעזר בהם במידה רבה- בעיקר בחקלאות.

מי קולחין הם מי שפכים (למשל: מי ביוב, פסולת תעשייתית וכן הלאה) אשר עברו תהליכי טיהור וסינון. מים אלה, מעצם הגדרתם, מהולים בשתן, בצואה או בפסולת, דבר אשר יוצר צורך ברור לטהר אותם טרם כל ניצול חוזר שלהם. המים מוזרמים באמצעות צינורות אל מערכת הביוב, ומשם לנקודות הטיפול השונות.

טיהור מי שפכים

תהליך הפיכת מי שפכים למים הניתנים לניצול הוא פשוט באופן יחסי. מפעלי טיהור שפכים מקבלים את המים דרך תעלות הביוב ועורכים בהם תהליכי סינון, שיקוע ופירוק שונים, אשר מעלים את איכותם בעשרות מונים. בסוף התהליך, רמתם של המים גבוהה כבר הרבה יותר.

לאחר טיהור מי הקולחין, הם מוחזרים למערכת. בעוד חלק מהמים יוזרמו אל הנחלים הטבע, לשאר המים יימצאו שימושים שונים בתכלית, המסייעים רבות למצבו של משק המים הישראלי.

שימושים במי קולחין

השימוש העיקרי של מי קולחין הוא בחקלאות. במצב כזה, לא נדרשים מים באיכות מקסימלית, ומי ביוב או שפכים אשר עברו טיהור תחת פיקוח מחמיר, יכולים בהחלט לעשות את העבודה. באמצעות מי קולחין להשקיה, ניתן לגדל עשרות גידולים חקלאיים, ביניהם ירקות ופירות המיועדים למאכל אדם.

מלבד זאת, שימוש במי קולחין תורם לחיסכון במים, מכיוון שמים אלה מכילים חומרים שונים המסייעים להשבחת הקרקע, וכך נחסך הצורך באמצעי דישון שונים. דבר זה מהווה חיסכון כלכלי לא מבוטל עבור הגורמים בענף החקלאות, שנאבקים בעור שיניהם על מנת להמשיך לספק גידולים לצרכן הישראלי, ובמחיר סביר ככל האפשר.

מי שפכים בישראל

המקום העיקרי העוסק בטיהור מי שפכים בישראל הוא מפעל שפ'דן ("שפכי גוש דן"), הממוקם בחולות ראשון לציון. מובאים אליו כרבע ממי השפכים בישראל, ולאחר הטיהור הם מועברים לכל רחבי המדינה. מתחם זה כולל מאגר עצום של מי קולחין, המאוחסנים מתחת לפני האדמה. כאשר עולה הצורך לספק את המים הללו, הם נשאבים מבטן האדמה ומועברים אל השימושים החקלאיים המגוונים. ניתן בהחלט להגיד כי השימוש במי קולחין לחקלאות עולה עם השנים. כיום, למעלה מ-70% ממי הביוב בישראל מיועדים לחקלאות- מספר גדול בכל קנה מידה.

ההערכה היא כי הצורך לחסוך ככל האפשר במאגרי מים מתוקים או מים מליחים, על רקע שנות הבצורת הרבות ומצבו הקשה של משק המים הישראלי, יביאו להגברת הצורך בשימוש במי קולחין. כתוצאה מכך, סביר להניח שהיקף השימוש במים אלה יגדל בעשרות אחוזים בשנים הקרובות.

דילוג לתוכן