ים המלח

ים המלח הוא המקום הנמוך ביותר בעולם כולו, כ-417 מטרים מתחת לפני הים. ריכוז המלחים בו עומד על כמעט 34%- אחוז גבוה מאוד (פי 10%) בהשוואה לים התיכון.

ים המלח נמצא במקום השלישי במליחותו מכל הימים ברחבי העולם. הוא נחשב לאחד משבעת פלאי הטבע, ובמדינת ישראל יש לו חשיבות כלכלית רבה מאוד, שכן המלחים המומסים בו משמשים במסגרת התעשייה הכימית לצורך הפקת ברום, אשלגן ומגנזיום.

ייחודיות ים המלח

באזור ים המלח ניתן למצוא שילוב מיוחד במינו ונדיר מאוד של אתרי טבע יחד עם היסטוריה ומרכזי מרפא ייחודיים. אתרי המרפא משלבים מי מרפא טבעיים עם מינרלים וחום טבעי, מרבצי בוץ שחור וקרינת שמש בטוחה. שילוב זה משמש לטיפולי בריאות, כגון טיפול בפסוריאזיס, ולטיפולי יופי וקוסמטיקה המושכים אנשים מכל העולם.

הייחוד של מי ים המלח הוא באחוז מליחותם הגבוה, אשר מאפשר לצוף על פניהם בקלות ללא מאמץ, מה שיוצר אווירת רוגע ושלווה. בנוסף לכך, באזור ים המלח שורר אוויר יבש, עשיר מאוד בחמצן ונקי מכל זיהומים סביבתיים. הים עצמו משמש גם כאתר צלילה, המכיל נציבי מלח וגבישים שקופים ומרשימים.

הנוף באזור ים המלח, יחד עם אתרי הטבע שמסביבו, יוצרים שילוב מיוחד ומעניין; נאות מדבר אשר כוללים מפלי מים ובריכות טבעיות, מדבריות צחיחות, צמחייה מגוונת והימצאותם של בעלי חיים שונים אשר מסוגלים לחיות בתנאים אלה. כמו כן, האתרים ההיסטוריים שבאזור הם חשובים ומפורסמים ברחבי העולם: עין-גדי, מצדה, המצדים הרומיים, קומראן, המנזרים במדבר יהודה ויריחו.

בנוסף לחשיבות הכלכלית של ים המלח, האזור כולו מהווה מוקד תיירותי מושך מאוד, הן לתיירות פנים והן לתיירות חוץ. ישנם בתי מלון רבים, כפרי נופש, אכסניות, חניונים ללינה בשטח, שמורות טבע לטיולים מסודרים, חופי רחצה ואתרי תיירות רבים, אשר מציעים למטיילים אטרקציות חווייתיות מגוונות.

בעבר, נוסד רעיון לפרויקט ושמו "תעלת הימים", שבמסגרתו תבנה תעלה שתחבר בין ים המלח לבין ים התיכון, וזאת למטרות התפלה, ואיזון מפלס ים המלח. עם זאת, הפרויקט מתקשה להתממש ואין לדעת אם אי פעם ייצא לפועל.

ים המלח מבחינה גאוגרפית

ים המלח שוכן בין מדינת ישראל לבין ירדן, בשולי מדבר יהודה. מדינת ישראל מחזיקה בחלקו המערבי וירדן מחזיקה בחלקו המזרחי. כאמור, חופיו של ים המלח הם המקום היבשתי הנמוך ביותר בעולם. עם הזמן גוברת התייבשות ים המלח ומפלס המים יורד בצורה עקבית ומתמדת.

משני צדדיו של בקע ים המלח נמצאים מצוקים גבוהים אשר מבותרים על ידי קניונים עמוקים, דרכם זורמים מי הגשמים אליו. עוד ניתן לציין כי ישנם הבדלי גובה בקרקעית הימה. חלק מהקרקעית הוא שטוח, חלק הוא תלול, וחלק הוא עמוק יותר.

כיצד נוצר ים המלח?

ים המלח הינו ימה עם מים מלוחים מאוד, אשר סגורה ותחומה מכל צדדיה. אין כל מוצא למים. בעבר הרחוק הייתה במקום "ימת הלשון"- ימה גדולה פי כמה מים המלח, כפי שהוא היום, שריד קטן ממה שנשאר ממנה. בתגובה לרעידות אדמה שהיו באזור זה לאורך השנים, נוצר בקע ים המלח.

כיום ניתן להבחין כי קטעים מסוימים בקרקעית בקע הימה נמצאים בתהליך של שקיעה, כתוצאה מאותה פעילות שעדיין נמשכת.

שינוי שטחו ומפלסו של ים המלח

ים המלח תלוי במי נהר הירדן, אך לא בהם בלבד. כמות הגשם והמשקעים היורדים מדי שנה משפיעה גם היא על כמות מימיו. בשנים קרות וגשומות מפלסו של הים גבוה יותר מאשר בשנות בצורת כאשר חל משבר מים. מפלס ים המלח עלה וירד לסירוגין במשך מאות בשנים. בימינו אנו כבר לא מגיעות לימה כמויות מספיקות של מים בכדי לאזן את המים שכבר התאדו, ועל כן מפלס המים ממשיך לרדת. משנת 1930 ועד לשנת 1997 ירד מפלס המים ביותר מ-21 מטר, כאשר בשנים האחרונות מפלס המים יורד בממוצע במטר אחד מידי שנה.

ראו גם:

הצעת חוק למניעת התייבשות ים המלח

דילוג לתוכן