טפטפות

הטפטפת הינה שיטת השקיה שפותחה בישראל, הנחשבת לאחת מההמצאות החשובות ביותר בענף החקלאות. באמצעות הטפטפת ניתן להזרים מים מהולים בדשן בצורה מבוקרת ואיטית, כאשר המים מגיעים ישירות אל שורשי הצמחים ואינם מתבזבזים לשווא.

המצאה זו הובילה לשינוי מהותי בענף החקלאות העולמי בכך שתרמה להגדלתם ולשיפור איכותם של היבולים תוך כדי שימוש מופחת במים.

פיתוח ישראלי

הטפטפת הומצאה ופותחה על ידי מהנדס המים הישראלי שמחה בלאס ובנו ישעיהו במהלך שנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20.

ידוע כי במהלך ההיסטוריה נעשו שימושים הדומים לשיטת ההשקייה של הטפטפות, כגון השקיה באמצעות חריצים קטנים בכדי חרס אשר נשתלו באדמה על מנת להקטין ולהאט את זרימת המים.

הפיתוח של בלאס מתבסס על רעיון דומה כאשר הטפטפת הראשונה שפיתח הורכבה מצינורית דקה שלאורכה המים עברו באיטיות ובסופה המים מטפטפים ומכאן מקור השם טפטפת.

הטפטפת הראשונה של בלאס היוותה את מודל הבסיס הראשון של הטפטפת ולאחריו פותחו סוגים שונים של טפטפות מתקדמות יותר.

ההתקדמות המשמעותית החל עם השימוש בצינורות פלסטיים, זרם המים עובר בצינורות הפלסטיק הארוכים ומתחכך בהם וכך אנו מקבלים גם תנועת זרם איטית וגם טפטוף קל בקצה הצינורית.

מערכת הטפטפת כוללת צינור מים מרכזי אשר ממנו יוצאים צינורות נוספים, קטנים יותר אשר עוברים בין כל צמח בגינה ובשדה. צינורות ארוכים אלה גם גמישים מאוד, כך שניתן לשחק איתם ולכוון אותם כפי שנרצה.

טפטפות מווסתות ולא מווסתות

ישנן שני מערכות טפטפת עיקריות הבנויות על מנגנונים שונים. טפטפות לא מווסתות כוללות מנגנון המאפשר מעברי מים גדולים וכולל מסלול שבו יש מערבולת מים פנימית אשר מקטינה את לחץ המים ומסלקת חלקיקים לא רצויים אשר חדרו למערכת.

לחץ המים כאן משתנה בהתאם ללחץ שנכנס לטפטפת, כלומר ככל שנעלה את הלחץ הנכנס לטפטפת כך תעלה רמת ספיקת המים פר שעה ולכן טפטפות אלה מתאימות יותר לשימוש באזורים אשר אינן בעלי שיפועים שונים אשר משנים את הפרשי הלחץ וכאשר יש לנו מים באיכות גבוהה יותר.

טפטפות מווסתות לעומת זאת מאפשרות לנו להתמודד גם עם שטחים בעלי שיפועים רבים וגם עם איכות מים ירודה יותר. הן מכילות גומייה מיוחדת שמונעת ספיקה גדולה של מים בעקבות שינויי הלחץ וגם תורמת בניקיון הטפטפת על ידי תנועות של מתיחה וכיווץ בהתאם ללחץ המים המשתנה. טפטפות אלה הן מתקדמות יותר ולכן גם עלותן יקרה יותר לעומת הטפטפות הלא מווסתות.

תרומתה של הטפטפת לחיסכון במים

היתרונות של הטפטפות הם רבים. ראשית, הטפטוף הקל והמבוקר מספק הגנה על הצמחים שלנו בכך שהוא מפחית את הסיכוי שהם יינזקו ממחלות עלים שונות. שנית, בטפטפת כמעט ואין סתימות של זרם המים, זאת בניגוד לשיטת ההשקיה של צינורות עם נקבים זעירים הנסתמים בקלות.

בנוסף לכך, אנו יכולים לווסת את זרם המים כך שיותאם בצורה שווה ומדויקת לכל הצמחים בגינה ובשדה, זה חוסך לנו מים רבים ומגדיל את כמות התוצרים החקלאיים האיכותיים.

במדינה חמה כמו שלנו בה המים הוא מצרך יקר מאוד עלינו להשתמש באמצעים המאפשרים לנו לחסוך במים במידת האפשר. מערכת הטפטפת המתוחכמת מאפשרת לחקלאים ולבעלי הגינות לחסוך למדינה כמויות אדירות של מים מידי שנה. שיטה נוספת לחיסכון הביתי הוא התקנת חסכמים בברז.

דילוג לתוכן