בריכה אקולוגית

התחום הסביבתי צובר תאוצה בכל היבטי החיים שלנו. מודעות לנושאים סביבתיים עולה בכל תחום ומרכיב בחייהם של אזרחים רבים. עם העלייה במודעות הזו, עולים גם המעשים והרצון לשינוי של תפישות ואורח חיים לכאלו שיעמדו בסטנדרטים אקולוגיים קיימים.

במקרים רבים, הקשר בין איכות סביבה לבריאות הוא ישיר ומיידי. אנשים רבים בוחרים לעשות שינויים, לעיתים מרחיקי לכת, עקב שילובן של שתי סיבות אלו – פגיעה בסביבה וזיהום המים, ושימוש בשיטות ובמוצרים שפוגעים בבריאות.

בריכה אקולוגית היא נושא שבהחלט נמצא בצמיחה משמעותית בשנים האחרונות. ניתן לראות צמיחה במודעות וגדילה במספר ההתקנות של מערכת יעילה ומרשימה זו. הקמה של בריכה אקולוגית היא משהו שאפשר לראות כיום בבתים רבים ברחבי ישראל. לא מדובר רק בבתי העשירון העליון ביישובים העשירים, אלא גם ביישובים ממוצעים מבחינה סוציו-אקונומית, ולאנשים שאינם עשירים במידה רבה.

ניתן להתקין בריכות אקולוגיות שישמשו כבריכות שחיה של ממש בבית פרטי, ואלו אכן יקרות מאוד. עם זאת, ניתן גם ליצור בריכה קטנה יותר שמותאמת לבתים סטנדרטיים ולמשפחות שאינן בעלות אמצעים בלתי מוגבלים.

 

תחילת התופעה

את ראשית הדרך של בריכות אקולוגיות ניתן היה לראות באירופה של תחילת שנות השמונים של המאה הקודמת. יצרנים ומתקינים בעלי חזון החלו להקים בריכות שחייה אקולוגיות שלא השתמשו כלל בכלור ובכימיקלים לטיהור מים, אלא עשו שימוש בתהליכים טבעיים שקיימים בטבע לטיהור המים. אנשים אלו השתמשו בשיטות מיחזור יעילות שמנעו בזבוז מיותר של משאב יקר.

לישראל התחום חלחל לאיטו, אך תפס תאוצה מבחינת התקנות רק בשנות ה-2000, עם הקמתן של חברות המתמחות בתחום. כאמור, מאז חלה עלייה חדה במודעות לנושאים סביבתיים.

 

מהי בריכה אקולוגית

ראשית, בריכה אקולוגית במובן הרחב של המילה יכולה להיות בריכת שחיה פרטית, אך בפרויקטים בקנה מידה גדול מאוד הוקמו גם בריכות ציבוריות שלמות. הבריכה האקולוגית יכולה להיות גם בריכת נוי קטנה שאינה מיועדת דווקא לשחייה או להשתכשכות של דיירי הבית, אלא דווקא לצמחייה או לדגים. המונח המנוגד לבריכה אקולוגית היא הבריכה המוכלרת. זוהי בריכה אשר המים בה מטוהרים וממוחזרים במידה מסוימת באמצעות שימוש בכלור, חומר בלתי בריא בעליל.

בריכות אקולוגיות הן בריכות שדרך תהליכים ביולוגיים טבעיים ואקולוגיים לחלוטין שומרות על ניקיון המים, ועל רמת טיהור גבוהה מאוד. מובן שבריכה אקולוגית אינה מצריכה שימוש בכלור, ואף ואסור להשתמש בה במערכות טיהור מים שעושות שימוש בכלור או בחומרים כימיים אחרים.

לעומת בריכות אחרות, כל תהליך ניקוי הבריכה האקולוגית מתבצע באופן טבעי. הניקוי מבוצע על ידי שילוב טכנולוגיית סינון וטיהור טבעית מתקדמת, או אך ורק דרך אמצעים ביולוגיים וללא התערבות מכנית. מדובר בבריכת שחיה, או בבריכת נוי, שהמים בה טהורים ברמה האמיתית של המילה. אלו מים שאינם מהווים שום סכנה בריאותית וקרובים בצורה אופטימאלית למים של מקווי מים בטבע.

 

הקמת בריכה אקולוגית

ישנם כמובן מספר שיטות נפוצות של הקמת בריכות אקולוגיות ומערכות לטיהור מים. השיטה הכללית והנפוצה ביותר היא בנייה של מערכת מפלסים שונים, שבהם המים זורמים ועוברים תהליך של סינון וטיהור באמצעים ביולוגיים למיניהם. מרכיב חשוב במערכות סינון וטיהור מים בבריכות אקולוגיות הוא צמחי מים, שנמצאים באגן טיהור צמחי שאליו שוקעים גורמים מזהמים ומשקעים שונים. הצמחים פולטים חמצן לחימצון ולטיהור המים, והשורשים סופחים אליהם רעלים שמהווים עבורם חומרי מזון שימושיים.

כמו כן, מערכת טיהור מים בבריכה אקולוגית כוללת מרכיבים שמעודדים התפתחות של בקטריות טובות, שעושות שימוש במזהמי מים לצורכי טיהור איכותי יותר. מעבר לטיהור צמחי זה ושימוש במערכות הזרמת מים במפלסים, בריכה אקולוגית כוללת ברוב המקרים גם מערכת מכנית של משאבות, פילטרים פיזיים וביולוגיים, ומסנני קרני UV מהשמש, למניעת גדילת אצות והתפתחות מזהמים.

בסיומו של תהליך הסינון והטיהור, המים חוזרים בעזרת משאבות או בזרימה טבעית לבריכה הראשית כאשר הם צלולים, נקיים וטהורים בדרגה גבוהה מאוד. ישנן בריכות אקולוגיות שעושות שימוש גם בדגים, אשר אוכלים את האצות וחלק מהחומרים הנמצאים במים על מנת לסייע לתהליך הטיהור.

 

אקולוגיה במלוא מובן המילה

בריכה אקולוגית נאמנה לשמה בכל היבט ומובן אפשרי. אין בה שימוש בכימיקלים, הבריכה שומרת על תהליכים טבעיים כפי שהם מתקיימים בטבע, והיא מאפשרת שחייה במים טהורים ללא חשש. אך מעבר לכך, וזו נקודה קריטית למשבר המים בישראל, מערכת של בריכה אקולוגית שמה דגש רב על מיחזור מים. בכך היא חסכונית יותר במידה משמעותית מאשר בריכה מוכלרת.

מיחזור המים עובד באופן שבו המים בבריכה נמצאים בתנועה מתמדת מהבריכה הראשית אל אגני הטיהור והמערכות השונות, וחוזר חלילה. המים ה"מלוכלכים" עוברים טיהור וסינון, ושבים לבריכה הראשית כאשר הם נקיים לחלוטין. בכך מתבצע מיחזור אמיתי במלוא מובן המילה של אותם המים. איבוד המים בצורת אידוי נמוך יותר בבריכות אקולוגיות מאשר בבריכות מוכלרות, שבהם המים נמצאים בסחרור שאינו תמידי.

אפשר להקים בריכה אקולוגית מאפס או להסב בריכה רגילה ומוכלרת לבריכה אקולוגית, זאת על ידי הוספת מערכות ביולוגיות מתאימות.

דילוג לתוכן