מיחזור מים

מים הם אחד ממשאבי הטבע החשובים ביותר שקיימים, אם לא החשוב שביניהם. עקב הגידול המתמיד באוכלוסיית העולם ומאידך שינויי האקלים בעקבות התחממות כדור הארץ, הופכים המים למצרך יקר ערך וסיבה לדאגה אמיתית וגדולה עבור מנהיגי העולם. נכון להיום ישנן שלוש דרכים עיקריות להתמודדות עם הבעיה: חיסכון במים, מיחזור מים ומים מותפלים. במאמר זה נעסוק במיחזור מים.

חשיבות במיחזור מים

אחת הדרכים העיקריות לשימוש חכם וחסכון במים היא מיחזור של מים ובעיקר מים אפורים. כדי שתבינו במה מדובר ובאילו כמויות של מים ניתן לחסוך, נציג לכם כמה נתונים סטטיסטים על הרגלי הצריכה של משפחה ישראלית ממוצעת נכון להיום:

165 ליטר הינה צריכת המים היומית הממוצעת לנפש:

30% מים המודחים באסלה

5% גינות – השקייה וטיפוח

40% מים אפורים – מים מהאמבטיה, כיור וכיוצא בזה

14% מי כביסה

6% הדחת כלים

5% מי שתייה ובישול עם מים

מתוך הנתונים שהצגנו, ניתן להבין כי קרוב לחצי מצריכת המים שלכם מוגדרים כמים אפורים אותם ניתן למחזר יחסית בקלות. אם נוסיף גם את המים השחורים שגם אותם ניתן למחזר אבל בתהליך יותר מורכב, אנחנו מדברים על חלקם הארי של המים בהם אתם משתמשים בחיי היום יום. כשמדובר באוכלוסיה של מיליוני אנשים, החיסכון הפוטנציאלי הוא אדיר.

מים שחורים ומים אפורים

מים שחורים אלו המים בהם אנו משתמשים לצורכי שטיפת כלים והדחת שירותים. מים אלה מכילים כמות יחסית גדולה של מוצקים ושאריות אוכל שהם מזהמים היכולים לגרום למחלות. בשונה ממים שחורים מים אפורים אינם נחשבים רעילים כיוון שהם מכילים כמות קטנה יחסית של מוצקים.

מיחזור מים אפורים

לעיסוק במיחזור של מים אפורים ישנם מספר היבטים: הנדסיים, תברואתיים וכלכליים. כשמעוניינים במיחזור מים ביתי ובונים מערכת למיחזור מים אפורים בבית, צריך להניח צנרת מיוחדת ומתקני טיהור שיש להם עלות כספית לא מבוטלת. כמו כן, תרצו להיות בטוחים שהשימוש במים האפורים בטוח לחלוטין ואין כל סכנה לבריאות שלנו. הנתון האחרון היא העלות הכספית הצפויה מול החיסכון במים לאורך זמן.

שיטות למיחזור מים אפורים

  • שימוש חוזר במים אפורים "תהליך אירובי" – שימוש במיקרואורגניזם מסוגים שונים במטרה לחמצן את החומרים האורגניים שמהמם מורכבים המים. אותם מיקרואורגניזם זקוקים לחמצן ולכן התהליך נקרא "אירובי". יש וצריך לספק כמות מספקת של חמצן על מנת שהתוצאה תיהיה אפקטיבית ככל האפשר.
  • טיפול אנ – ארובי – תהליך מכני יעיל שבו המוצקים והשומנים מופרדים לאלתר מהמים עצמם. מערכת זו מתבססת על מספר מיכלים, כאשר בכל אחד מהם מתבצע רכיב אחד מתוך סך כל התהליך עד לסיומו המלא. במערכת טיהור אנ – אירובי נרשמת ירידה של 50% מהמוצקים המרחפים.
  • טיפול בשיטהת האגנים הירוקים – אחת מהשיטות של הטבע לטיהור מים הינה היווצרותם של אגני מים טבעיים, מעין ביצות אשר משופעים בצמחייה מתאימה. בסיטואציות מסוג אלו נרשמת ירידה גדולה יחסית של ריכוזי מזהמים במים. בזכות פירוק ביולוגי וספיגת מזהמים על ידי הצמחייה עצמה – מחזור המים מתאפשר.

מאז הגילוי של שיטות אלו החלו להיבנות בריכות אקולוגיות ואגני מים מלאכותיים הכוללים צמחייה מתאימה לצורך מיחזור מים אפורים.

היתרון הראשון של שיטה זו הינה ההעלות הנמוכה של בניית אגן ירוק מלאכותי והתחזוקה הנדרשת והיתרון השני הוא המראה של אגן ירוק מלא בצמחייה וחיים.

ראו גם:

פסק דין: זיהום מים

התייבשות אתרי הטבע בישראל

דילוג לתוכן