כדור מים

בריכת שחייה צוננת, 14 שחקנים, המחולקים לשתי קבוצות, ספורט ימי המשלב שחייה, עקרונות של משחקי כדור אחרים והרבה תחרותיות. אלו הם רק חלק מהמאפיינים של משחק הכדור מים, אשר משוחק כבר למעלה ממאה שנים וצובר פופולאריות לא קטנה בחלקים נרחבים בעולם כולו.

כדור מים – עקרונות המשחק

כשאנו מדברים על כדור מים (או "כדורמים"), אנו מתכוונים למשחק ספורטיבי קבוצתי אשר מתקיים בבריכת שחייה ומשלב יכולת של שחייה מהירה וזריקה מדוייקת של כדור אל שער היריב. בכדור מים מתחרות שתי קבוצות, אשר כל אחת מהן כוללת שישה שחקני שדה ושוער. המטרה היא לזרוק את הכדור, כך שיחדור אל שערו של היריב, כאשר כל שער מקנה נקודה אחת. כמובן שהקבוצה שבסופו של המשחק מבקיעה יותר שערים- היא זו שמוכרזת כמנצחת.

משחק כדור מים אינו יכול להתקיים בלי מספר כלים עיקריים. במסגרת תחרותית, ניתן להשתמש בבריכה אולימפית אשר עומקה המינימלי הוא 1.8 מטר, ובשני עבריה שערים שגובהם מטר אחד ורוחבם שלושה מטרים. כמובן שיש צורך גם בכדור מתאים. בהקשר הזה, הרי שגודלו של הכדור המשמש למשחק הוא כגודל כדורגל רגיל, אם כי החומר ממנו הוא עשוי הוא ניילון, כך שנדרש פחות כוח בזריקתו.

כדור מים – חוקים

כל משחק כדור מים אורך כ-32 דקות, אשר מחולקות לארבעה רבעים שווים. על מנת שהמשחק יהפוך לתחרותי ולמעניין יותר, נחקקו חוקים שונים. החוקים קובעים כי לכל קבוצה מותר להחזיק בכדור רק כ-30 שניות בכל התקפה, או שיועבר הכדור לקבוצה היריבה.

חל איסור מוחלט לגעת בתחתית הבריכה או לתפוס את הכדור באמצעות שתי ידיים (רק השוער נהנה מפריבילגיות אלה). נדרש שהכדור יהיה כל העת מעל פני המים והשחקנים לא יצרו מגע פיזי מכל סוג עם שחקנים אחרים. אחרת, הקבוצה תאלץ להתמודד עם זריקה חופשית כנגדה ממקום העבירה, והשחקן הפוגע ייאלץ לראות את 20 השניות הבאות מחוץ לבריכה במקרה הטוב, או להיות מורחק מהמשחק לגמרי במקרה הרע יותר.

המצאת משחק כדור מים

מקורו של משחק הכדור מים הוא בבריטניה, בסוף המאה ה-19. אז רשם מורה לשחייה אוסף של חוקים למשחק כדור קבוצתי אשר הגה, ומתקיים כולו במים ("כדורגל מימי"). ההגדרה של מים הייתה רחבה דאז, מסתבר שמשחק הכדור מים הראשון התקיים בתוך נהר הדי שבאברדין, בפסטיבל משחקי מים אשר משך צופים רבים.

גם אם המשחק דמה אז יותר לרוגבי או להיאבקות מאשר לכדור מים כפי שמכירים אותו כיום, היסודות שלו נקבעו החל מרגע זה. עם השנים, הוחלף כדור הגומי בכדור ניילון, הנהר הוחלף בבריכה והמשחק הפך למשחק רשמי ומגובש.

שמונה שנים לאחר המשחק הראשון, איגוד השחייה של בריטניה הכיר במשחק וניסח על סמך החוקים שהגה המורה הסקוטי, את יסודות המשחק. המשחק הפך עם השנים לבינלאומי, כאשר כבר בשנת 1900 הפך להיות ענף ספורט גברי באולימיפאדה, ומאה שנים בדיוק לאחר מכן גם בתחרויות הנשים.

כדור מים בישראל

השנה הראשונה בה שיחקו כדור מים בישראל, בצורה תחרותית היא 1951. מאז האליפות הראשונה של קבוצת מכבי חיפה בשנה זו ועד היום, קיימת ליגה מקצוענית לכדור מים בישראל, אשר מנוהלת על ידי האיגוד הישראלי למים (וזאת בנוסף לליגות ילדים, נערים ונשים, וכן לנבחרת כדור מים המתחרה בזירה הבינלאומית).

הליגה מתקיימת במתכונת של שלושה סיבובים, אשר לאחריהם ארבעת הקבוצות שצברו את מספר הנצחונות הגדול ביותר נכנסות לפלייאוף ("פיינל פור"). שתי המנצחות עולות לסדרה של שלושה משחקי הגמר, שבסופם תוכתר האלופה הגאה. המועדונים המובילים בכדור מים הישראלי הם הפועל קריית טבעון, אס'א תל אביב והפועל גוש זבולון.

דילוג לתוכן