חסכמים

"ישראל עדיין מתייבשת", מכריזה רננה רז בכל קמפיין של רשות המים, ובצדק גמור: על אף ההתאוששות היחסית בחורף 2011, מצב משק המים הישראלי רחוק מלהיות משביע רצון. יחד עם הניסיון לחסוך מים בכל דרך אפשרית, בין אם באמצעות מים מותפלים, שימוש במי קולחין או הטלת הגבלות שונות על השקייה וצריכת מים, החלה במהלך 2010 רשות המים בפרוייקט ארצי של התקנת חסכמים בבתי האב בישראל.

התקנת חסכמים שכאלה מסייעת למשק הישראלי לחסוך עשרות מיליוני קוב מים בשנה, אשר מהווים אחוז לא מבוטל כלל מצריכת המים השנתית.

כיצד פועלים חסכמים?

חסכם הוא מעין אביזר קצה אשר מותקן במוצא הברז בכיור האמבטיה או המטבח, במקלחת יד או בראש המקלחת. המדובר הוא בגוף מתכתי, המכיל טבעת גומי העמידה בפני חלודה, הבדלים בטמפרטורה והשפעות כימיות שונות, ולכן נשמרת לאורך זמן.

החסכם מווסת את זרימת המים ומגביל את ספיקתם. באמצעות כלי זה, כאשר לחץ המים עולה עם הפעלת הברז, הווסת נלחץ כלפי מטה, אל המשטח התחתון של צינור ההעברה. עובדה זו מאפשרת לשמור על זרימת מים בכמות קבועה, ללא הקטנת האספקה. כך מתאפשר חיסכון לא קטן במים, מבלי שהצרכן ירגיש כלל.

התקנת החסכמים

החסכמים מחליפים למעשה את המסננים הקיימים בכל ברז, כך שטרם הרכבתם יש לפרק את המסננים הקודמים. במילים אחרות: החסכמים מורכבים על הברז הקיים בתהליך פשוט אשר אורך מספר דקות, והם מתחילים את פעילותם מיד לאחר ההרכבה.

חשוב להדגיש כי יש צורך גם לתחזק את החסכמים באופן שוטף. למרבה המזל, מדובר בפעולה פשוטה ביותר, אשר כוללת את פתיחת הוסת וניקוייה מחלקיקים ולכלוכים שונים שעלולים להצטבר בה.

איך ניתן להשיג חסכמים?

מחירם של חסכמים זול במיוחד ונע לרוב סביב כמה עשרות שקלים. אולם, במרבית המקרים המשפחות השונות ברחבי הארץ לא נאלצות כלל לדאוג להתקנה. זאת הודות להודעתו של מנהל רשות המים מאפריל 2009, בה הכריז כי לאחר שנה של תכנון, יחולקו לכל בית אב בישראל שני חסכמים, בלי כל עלות מצידם של המשפחות.

בירוקרטיה מורכבת בתהליך המכרז והתכנון הביאה לכך שהפרוייקט התעכב מעבר למשוער. רק במחצית השנייה של שנת 2010 הוא צבר תאוצה, כאשר אנשי החברות העוסקות בפיתוח החסכמים, תלמידי תיכון ושלל פעילים למען מצב משק המים הישראלי עברו בבתים רבים בישראל והרכיבו את החסכמים.

המטרה הברורה של רשות המים היא שבשנים הקרובות יורכבו חסכמים בכ-40% מבתי האב בישראל (כלומר- כ-2-3 מיליון בתים), עם אפשרות להתרחב בעוד כמה עשרות אחוזים במידה והגשמים ימשיכו בסירובם העיקש ליפול על הקרקע.

חסכמים – חיסכון מים

על פי ההערכות, חיסכון במים באמצעות שימוש בחסמכים מגיע לכ-30% לכל משק בית ובמקרים קיצוניים עשוי להגיע גם לכ-80%. מעבר לחיסכון הכלכלי העצום עבור בעל משק הבית, מדובר כאמור, בפעולה המסייעת מאד למשק המים הישראלי.

ברמה הכללית יותר, הרי שצריכת המים הביתית שבישראל עומדת על כ-750 מיליון קוב בשנה, כאשר כשליש מהכמות הזו נשאב מהכנרת. החיסכון המשוער של החסכמים הוא כ-200 עד 300 מיליון קוב בשנה, כך שהוא מהווה לפחות מחצית מכמות השאיבה השנתית מהכנרת, ואף מעבר לכך.

בשנים הקרובות, צפוייה חלוקת החסכמים באופן יזום לרדת, כך שלא ברור אם יתוכנן עוד מבצע חלוקה רחב היקף. משק המים הישראלי נהנה מהתאוששות יחסית בחורף 2011, ויחד עם תחילת העבודה של מתקני ההתפלה הנוספים, עד שנת 2013 צפוי מפלסה של הכנרת לעלות לא מעט.

עדיין, הציבור הרחב יוכל לרכוש חסכמים בכל העת וליהנות מחיסכון לא מבוטל בחשבון המים החודשי שלו. קיימות בישראל מספר רב של חברות שעוסקות בהתקנת חסכמים, ובסכום כסף זעום יחסית ניתן להשתתף בחיסכון הנדרש במים בכל עת.

ראו גם:

טפטפות

דילוג לתוכן