גלישה

קשה למצוא ענפי ספורט רבים שבהם ישראל נמצאת בטופ העולמי. בכדורסל היא מדשדשת בבינוניות של אירופה, בכדורגל חולמת על השתתפות בטורניר גדול ולמעט אי אילו הבלחות בטניס אינה מצליחה להיכנס לטופ העולמי גם שם. עם זאת, בעולם אחד ישראל דווקא נמצאת תמיד בטופ: עולם המים.

ספורט הגלישה נחשב לאחד האהובים ביותר בישראל. על אף שבשונה משיט מפרשיות, למשל, אין המדובר הוא בספורט אולימפי- הרי שמספר עצום של ישראלים לומדים את רזי השיטה, ונהנים מהיתרונות העצומים של הים התיכון ומחוויה שאין שנייה לה.

מהו למעשה ספורט הגלישה?

העיקרון של הגלישה פשוט ביותר: האדם נכנס למים, עומד על פני גלשן ומנסה להישאר עליו כמה שיותר, תוך שהוא נישא על פני הגלים. כמובן שלצורך זה נדרש לשמור על יציבות, משימה שאינה פשוטה כלל בים השוצף.

את הגלשנים ניתן לחלק לשלושה קטגוריות עיקריות. הגלשן המסורתי יהיה בגודל קטן, ויצטיין ביכולת תמרון מרשימה.

גלשני ה"פאן" יהיו כבר במימדים גדולים יותר, דבר אשר מקנה להם יציבות יתר על פני המים- ולכן הם אידיאליים לאנשים בניסיונותיהם הראשונים.

הסוג השלישי, הגלשנים הארוכים, מצריך מהגולש כבר מיומנויות גבוהות יותר, אבל עם יישומן הוא יכול למעשה לעשות כל שברצונו על המים.

היתרונות של הגלישה

כל מי שהתנסה בעברו בגלישת גלים יוכל להעיד שאין הרבה חוויות השוות לאדרנלין של "תפיסת גל" גבוה.

בנוסף על כך, הרי שהגלישה מומלצת מאד מהרבה בחינות אחרות. ראשית, לצורך הצלחתה רוכש האדם מיומנויות חשובות של שמירה של שיווי משקל, שילוו אותו גם מחוץ למים.

כמובן שהגלישה, מעצם היותה ספורט מים מאתגר, מסייעת גם לאדם לשמור על כושרו הגופני. היא גם מפתחת אצל גולשים רבים תכונה חשובה של סבלנות, שעה שהם ממתינים דקות ארוכות לגל הנכון לגלוש עליו

הגלישה בישראל

בישראל, מרבית הגלישה נעשית במימיו של הים התיכון. מזג האוויר האידיאלי, לצורך זה, הוא דווקא לאחר גשמים: הגלים במצב זה גוברים באופן הדרגתי ומסודר, והרוח מינימלית ומאפשרת שליטה טובה יותר על הגלשן.

יחד עם זאת, באופן יחסי הגלים בישראל אינם נחשבים לגבוהים כמו ביעדי הגלישה המובילים בעולם (קוסטה ריקה, פנמה וכן הלאה).

הדיווחים הראשונים על גלישה בישראל התחילו עוד בשנות ה-20 של המאה הקודמת. כיאה למוח היהודי, הייתה זו סוג של קומבינה: מצד אחד, ניצבו החסקות המפורסמות של המצילים, ששייטו להן באופן מסורבל. מן העבר השני, היו אלה גלשנים מאולתרים מעץ שבנו לעצמם הצעירים.

רק בשנות ה-50 החלו לייבא לארץ את אמצעי הגלישה המסורתיים. הענף החל להתפתח אט אט, והגיע לשיאו החל משנות ה-80. ההערכות הן כי כיום גולשים בישראל כ-40,000 איש.

תחרויות הגלישה השונות

כפי שכבר ציינו, נכון לעכשיו פעילות מים בצורת גלישת גלים אינה נחשבת לספורט אולימפי. עם זאת, בכל רחבי העולם, וגם בישראל, נערך מספר עצום של תחרויות. הבסיס לתחרויות אלה כולל גלישה לפרק זמן מוגדר, וקבלת ציונים מצוות מומחים בהתאם לאיכות הגלישה ולקריטריונים אשר קבועים בחוקה.

התחרויות השונות נערכות לכל קבוצות הגיל, כשבשנים האחרונות גם נשים רבות הרבה יותר עוטות על עצמן את בגד הגלישה ונכנסות למים.

אז איפה מתחילים?

כשזה נוגע לגלישה, ההתחלה אינה פשוטה. סביר מאד להניח שבעשרות הפעמים הראשונות יימצא את עצמו הגולש צולל לתוך המים. החדשות הטובות הן שלאחר תרגול של מספר שיעורים, בנוכחות של מדריך מקצועי, כבר מתחילות להיראות תוצאות על פני המים.

כמובן שבתור התחלה יש לבחור את החופים השקטים יותר, ולעבור בהדרגה אל המים הסוערים. וכן, גם קצת כושר גופני לא הזיק מעולם לגולש הנכנס לתחום.

דילוג לתוכן